Școala de Vară
Școala de vară a parohiei noastre are în programul său și o excursie, prin care copiii își însușesc și își dezvoltă unele competențe de relaționare în diferite medii sociale și nu numai. Anul acesta, am considerat utilă o ieșire la câteva mănăstiri ilfovene, un muzeu și o vizită la Parohia Slon, din Vălenii de Munte.
Traseul ales a avut ca scop și familiarizarea celor mici cu valori ale vieții creștine, astfel că prima oprire a fost la Mănăstirea Căldărușani, unde ne-am închinat la Sfinte Moaște ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Mucenic Arhidiacon Ștefan și Sfinții Mucenici Haralambie, Pantelimon, Lavru, Petru, Elefterie, Trifon, Paraschevi, Marina, Teodosie, Stelian, Anastasia, Teodor Tiron. Tot la Mănăstirea Căldărușani se află și icoana Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni și o bucățică din lemnul Sfintei Cruci, încadrată în metal.
Următorul popas a fost la Muzeul Ceasului Nicolae Simache din Ploiești. Ghidul muzeului ne-a prezentat istoria clădirii, a unor instrumente de măsurat timpul și ne-a descris câteva exponate. Copiii au fost impresionați de un tablou viu, ale cărui personaje se mișcau, de filmul proiectat pe unul din pereți, dar și de mulțimea ceasurilor diferitelor personalități, precum Al. Ioan Cuza, I. L. Caragiale, B. P. Hașdeu, etc.
Spre orele prânzului am ajuns la Slon, o localitate superbă din toate punctele de vedere. Acolo am poposit pentru început la biserică, unde am fost întâmpinați de glasurile cristaline ale copiilor, care împreună cu părintele Florin Popa și doamna preoteasă Alina ne-au bucurat cu unele cântări bisericești. Primirea călduroasă ne-a emoționat și ne-a bucurat în același timp.
Părintele ne-a povestit despre istoria bisericii și a localității, depre preoții slujitori de acolo și oameni dragi nouă. Copiii noștri au aflat că în Slon a slujit timp de 22 ani părintele Nicolae, slujitor harnic și jertfelnic al Bisericii Lui Hristos, așa cum a fost numit de Părintele Patriarh Daniel. Din această minunată localitate este și părintele Iustin, care a continuat lucrarea începută de părintele Nicolae și anume, de a ne face să simțim că Biserica Sfânta Vineri – Drumul Taberei este sufletește acasă.
Am gustat dulciuri preparate de doamne din parohie, am admirat costumele populare specifice zonei și am pornit la o scurtă plimbare pe drumurile satului, alături de noii noștri prieteni. Ne-am oprit pentru picnic și pentru câteva activități în aer liber, într-o poieniță a cărei priveliște făcea timpul să pară că stă pe loc. La final ne-am îndreptat către casa parohială, unde am primit daruri simbolice, confecționate de copiii coordonați de doamna preoteasă și am așternut pe hârtie gânduri bune unii către alții.
Am plecat din Slon cu dorința de a reveni și cu un sentiment de apartenență, ca și când ne luam la revedere de la prieteni dragi, de la locuri de cu o liniște aparte, cu o rânduială și o așezare ce fac să se simtă Duhul Lui Dumnezeu la fiecare pas.
Ultima oprire a excursiei a fost la Mănăstirea Ghighiu, nu departe de Ploiești, unde se află Icoana Făcătoare de Minunui a Maicii Domnului Siriaca. Aici, cei mici s-au închinat și au ascultat cântări din slujba Vecerniei.
Bucuria copiilor a fost deplină: au socializat, s-au înfruptat cu învățături de credință și au asimilat conținuturi educative. Iar noi, adulții, am putut completa Postul Adormirii Maicii Domnului cu foloase duhovnicești.
(Text de Georgiana Udrea)