20.11.2022

Recomandare “Mihai își cunoaște duhovnicul”, Cătălina Gheorghian

Mihai-își-cunoaște-duhovnicul_ Cătălina-Gheorghian

Pentru că ne apropiem de postul Crăciunului, vă recomandăm azi o carte pentru copii, despre ce înseamnă duhovnicul și cum să îi aducem pe copii la spovedit.
 

Deseori părinții care merg la biserică se așteaptă ca și copiii lor să îi urmeze și să le împărtășească valorile. Când sunt foarte mici este mai ușor, însă, crescând, ei au nevoie să înțeleagă ceea ce trăiesc, pentru a împărtăși părerile și credințele părinților. În afară de exemplul personal, copiii pot înțelege mult mai bine lucrurile prin intermediul poveștilor.
 

Cartea “Mihai își cunoaște duhovnicul”, este scrisă de Cătălina Gheorghian în stilul dulce și duios în care ne-a obișnuit. Căci scriitoarea, ea însăși mamă a patru copii, se face ecou al întrebărilor tuturor copiilor. Iar prin glasul lui Mihai, personajul principal din poveste, dă glas tuturor frământărilor, neliniștilor, căutărilor și bucuriilor copiilor de pretutindeni.
 

Cartea, apărută în anul 2021 la editura Doxologia, este, după cum spune însuși subtitlul ei, “O minunată călătorie pentru copii în lumea Spovedaniei”.
 

Mihai, un băiețel care a împlinit 7 ani, află de la părinți că de acum este nevoie să se spovedească, înainte de a se împărtăși. Însă el nu știe prea multe despre asta, așa cum multi copii nu știu.
 

Ca și în cartea apărută anterior (“Tu știi ce este postul, Mihai?”), în care Mihai învață despre post, el are un prieten bun care îl ascultă, îl povățuiește și îl învață despre lucrurile mai mici sau mai mari și mai importante. Și cine să aibă mai multă răbdare, dragoste și înțelepciune decât îngerul păzitor? Acesta îl poartă pe Mihai în timp și spațiu, pentru a-l ajuta să afle și să înțeleagă mai bine oameni, momente și întâmplări.
 

Ideea centrală a acestei cărți reiese chiar din conversația celor doi: așa cum lucrurile sau corpul uman au nevoie de reparații, la fel are și sufletul. Iar cel care ajută la repararea lui este părintele duhovnic.
 

Cartea Cătălinei ne ajută să ne amintim și noi, adulții, cât de important este părintele duhovnic în viața noastră și cât de importantă este relația dintre el și copil, cultivată chiar de la vârste mici.
 

Cartea este ilustrată de Anca Apostol, iar ilustrațiile întregesc și susțin mesajul, aducând un plus de gingășie și candoare minunatei lumi a copilăriei.
 

(Recenzie de Mădălina-Florina Andreescu)