Recomandare “Ce moștenire lăsăm copiilor noștri”, de Schimonahia Siluana Vlad
Ce moștenire lăsăm copiilor noștri? este o carte din care ai vrea să înveți pasaje întregi pe dinafară, să ți le amintești în momentele în care nu știi ce să faci, când te îndoiești sau când ți-e frică.
Cartea reprezintă transcrierea conferinței de la Luton, din Anglia, pe care Maica Siluana a susținut-o în anul 2014, având două teme importante: Dragostea lui Hristos – împlinirea familiei și Copiii noștri – ce moștenire le oferim.
Întreaga carte este un mini-curs de parenting si de familie care atrage atenția, în stilul caracteristic maicii, ferm, cald și amuzant, asupra rolului covârșitor pe care îl are un părinte în formarea și dezvoltarea copilului său, dar și a influenței fiecăruia dintre noi asupra generațiilor care ne urmează.
Educația este învățătura de viață pe care le-o dăm copiilor – ea nu este ce le spunem, ci ce facem și trăim noi.
Niciun copil nu a făcut ce spune mama, niciun copil nu a făcut ce spune tata, ci ce face tata și ce face mama.
Educația trebuie să fie exemplul concret.
Educați-vă pe dumneavoastră, citiți, pocăiți-vă, schimbați-vă viața, și în felul acesta îi educați și pe copii.
În prima parte a cărții maica vorbește despre moștenirea pe care noi, ca părinți, o lăsăm copiilor noștri. Răspunsul este amplu și se întinde pe mai multe pagini.
Cea mai importantă moștenire pe care o dăm copiilor noștri este posibilitatea de a deveni oameni altfel decât noi și altfel de cum vor ei.
Cum? Dându-L lor pe Dumnezeu.
Să le oferim copiilor condițiile ca să devină ei înșiși, în relația lor personală cu Dumnezeu.
Copiii să fie duși la biserică, să fie împărtășiți, să li se citească Sfânta Evanghelie încă de când sunt în pântecele mamei lor, să fie îndemnați spre spovedanie și să li se cultive o relație vie cu Hristos.
Altă moștenire importantă este iubirea.
Copiii au porunca să-i cinstească pe părinți și să-i asculte. (…) Părinții sunt cei care le datorează copiilor iubire – aceasta e poruncă dumnezeiască.
Copiii au nevoie de iubirea părinților și au nevoie de atenția lor. Au nevoie să fie ascultați și să nu fie judecați când au făcut ceva rău.
Alte moșteniri valoroase sunt deprinderile sănătoase, libertatea și responsabilitatea.
Maica Siluana vorbește mult despre moștenirea transgenerațională, despre traume transmise peste generații, despre păcate nemărturisite și mărturisite, despre puterea uriașă a Tainei Sfintei Spovedanii și despre iubirea infinită a lui Dumnezeu față de oameni.
Cartea abundă în sfaturi de folos, în îndemnuri pline de putere pentru punerea în lucrare a bucuriei și a unui început bun în fiecare zi, în încredințarea în grija și iubirea lui Dumnezeu, prin rugăciune, iertare și schimbarea vieții.
Știința de a ierta și de a mulțumi pentru cele bune ne schimbă viața.
Jumătate din viața noastră este necaz pentru că avem pretenții de la ceilalți.
Nu le dați copiilor educația pe care ați primit-o când erați copii. Acum sunt alte condiții. Învățați să-i educați cum se educă astăzi, cum se formează astăzi, formându-vă pe voi înșivă in fața lui Dumnezeu, nu așa cum ați fost deformați de părinții voștri, care au făcut ce-au putut. Ei mai mult de atât nu au putut. Când veți înțelege asta, va fi numai dragoste între voi și părinți, și respect între voi și părinți.
(Recenzie de Mădălina-Florina Andreescu)