24.04.2022

Hristos a Înviat!

220424-Invierea-Domnului-5

E trecut de ora 23:00. Ieșim din casă grăbiți și ne purtăm pașii spre biserică.
 

E noaptea Învierii. Grupuri-grupuri, oamenii merg toți în aceeași direcție, ca niște mădulare diferite ale aceluiași corp care Îl caută pe Hristos. Au în mâini candele tăcute ce în curând vor primi viață.
 

În curtea bisericii noastre s-au adunat oamenii. Părinți și copii, soți, bunici, prieteni, așteaptă în liniște. În interior este întuneric, numai lumina pâlpâitoare a lumânărilor însoțește cântările corului. Încă puțin și Lumina va umple văzduhul, privirile și inimile noastre așteptânde.
 

În altar părintele ia lumina de pe Sfânta masă, închipuind pe Hristos care a înviat. Îndată îi auzim vocea, purtată de difuzoare: “Veniți de primiți Lumina!”
 

Și lumina se răspândește, din mână în mână, la toți, ceea ce închipuie că toți vom învia, așa cum Domnul Hristos a înviat. Toți devenim purtători de Lumină.
 

Pe scări, în fața ușii de la intrare, este vestită Învierea. Este vestită în afara bisericii pentru că Învierea Domnului îi privește pe toți, nu numai pe El.
 

Părintele cântă Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând. Vocile celor din curte se adaugă timid, la început, apoi tot mai tare. Unii cântă, alții doar ascultă și mă întreb cum pot să tacă și să nu strige din toată inima că Hristos, care s-a răstignit pentru noi, azi a înviat pentru noi și ne-a dăruit Viață veșnică.
 

Taina Învierii lui Hristos este centrul Evangheliei propovăduite de apostoli și centrul credinței noastre.
 

Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră. (I Cor. 15:14)
 

Suntem atât de bogați, atât de iubiți și atât de putini conștienți de aceste daruri!
 

Intrăm în biserică și participăm la slujba Sfintelor Paști. Sus, în cafas, copiii parohiei dorm somn dulce, înveliți în paltoanele părinților lor și în cântările Învierii.
 

Nimeni să nu se teamă de moarte, căci ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
 

La sfârșitul slujbei mulțime de copii și adulți se împărtășește cu trupul și sângele Domnului.
 

Iisus a înviat din nou pentru noi, arătându-ne că iubirea nu doar se rostește, ci se jertfeste.
 

Facem drumul înapoi spre casele noastre, de data aceasta cu Lumini în mâini și în inimi. Ducem cu noi bucuria dăruită de Hristos mironosițelor și pacea dăruită ucenicilor.
 

E iarăși Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea,
Și unul pe altul să ne îmbrățisăm.
Să zicem: “Fraților!” și celor ce ne urăsc pe noi,
Să iertăm toate pentru Înviere.
Și așa, așa să strigăm: “Hristos a înviat din morți,
Cu moartea pe moarte călcând,
Și celor din mormânturi viață dăruindu-le”.

 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)