Hramul Sfântul Ierarh Antim Ivireanul – Sfânta Liturghie
În fiecare an, în 27 septembrie, biserica noastră își serbează cel de-al doilea hram: pe Sfântul Antim Ivireanul, unul din ctitorii de frunte ai culturii noastre și cel care a ridicat la o mai mare valoare spiritualitatea românească.
Preocuparea sa a fost să răspândească învățătura creștină în cât mai multe limbi.
De-a lungul bogatei sale activități, Sfântul Antim a contribuit fundamental la dezvoltarea culturii românești, fiind cel căruia i se datorează introducerea definitivă a limbii române în slujbele bisericești. Deși nu a fost vorbitor nativ de limbă română, a reușit să creeze o limbă liturgică românească limpede, care a fost înțeleasă de contemporanii săi și este folosită până astăzi.
În cei 25 de ani de activitate tipografică, a lucrat și supravegheat la tipărirea a 64 de cărți.
Lucrarea sa, Didahiile, cuprinde 38 de predici rostite în perioada cât a fost Mitropolit, și reprezintă o lucrare complexă în care sunt prezentate și armonizate învățături dogmatice, liturgice, morale, care dau măsura adâncii sale erudiții și credințe.
O altă lucrare impresionantă a Sfântului Antim este ridicarea Mănăstirii “Tuturor Sfinților”, numită azi Mănăstirea Antim, din București 1713-1715). Pentru ridicarea ei, mitropolitul Antim și-a pus toată averea. Tradiția menționează că toate sculpturile din piatră, cu motive vegetale, ca și pictura din biserica mare și din paraclis, au fost executate după schițele sale. Unele icoane au fost pictate de el însuși. Mai mult decât atât, în vremea păstoririi sale câțiva copii săraci erau școliți, an de an, prin grija monahilor. Sfântul Antim a lăsat prin testament ca acest lucru să se întâmple și după mutarea sa din această lume.
Viața Sfântului Antim este pildă pentru toți, mireni și clerici deopotrivă. Învățăm din răbdarea sa nesfârșită, din adânca smerenie cu care le-a primit și răbdat pe toate, din munca neobosită în înmulțirea talanților săi, din dragostea pentru Hristos și pentru credința ortodoxă, dar și pentru poporul român, căruia i-a lăsat o moștenire inestimabilă, care dăinuie peste veacuri.
După Sfânta Liturghie în cinstea sfântului Antim s-a săvârșit parastasul pentru ctitori, apoi credincioșii participanți la slujbă au primit pachete din partea parohiei.
(Text de Mădălina-Florina Andreescu)