25.10.2022

Hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva – Sfânta Liturghie

221014-Hram-Cuv-Parascheva-Sf-Liturghie-35

În data de 14 octombrie biserica noastră își sărbătorește, an de an, hramul principal. E ziua Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, al cărei veșmânt ne împodobește și îmbogățeste, cu har și binecuvântare, biserica.
 

Gătită de sărbătoare ca o preafrumoasă mireasă, biserica noastră și-a primit enoriașii, pelerinii, dar și preoții invitați să slujească Sfânta Liturghie, în mijlocul cărora s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
 

Slujba arhierească a fost ascultată de mii de oameni care au venit să-i aducă cinstirea cuvenită ocrotitoarei noastre, Sfânta Parascheva, una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox.
 

Viața ei este asemănătoare cu a multor Sfinți, prin dragostea de Dumnezeu, prin urmarea voii Lui, prin smerenie, rugăciune fierbinte și viață închinată lui Hristos, căci sfânta a fost, în această viață, monahie.
 

Ceea ce o face atât de iubită este dragostea ei pentru oameni, dusă la o măsură greu de înțeles chiar și de mama ei, de altfel, o femeie bine-credincioasă. Încă de când era numai o copilă, Parascheva își schimba adesea hainele frumoase și prețioase cu cele zdrențuite, purtate de copiii săraci din localitatea ei natală, Epivata. Câți copii sau adulți ar face, azi, acest gest?
 

Apoi, după moartea mamei ei, când ea și fratele ei, Eftimie, au rămas orfani, au știut ce vor să facă fiecare cu viața lui: să i-o încredințeze lui Dumnezeu. Eftimie s-a călugărit, a devenit, ulterior, episcop de Madit, iar azi este trecut în rândul sfinților, cu numele de Sfântul Eftimie, Izvorâtorul de Mir.
 

Parascheva a plecat spre Țara Sfântă, apoi a intrat într-o mănăstire de maici. Însă înainte de a-și părăsi casa, au dăruit săracilor toată averea lor rămasă de la părinți, care fuseseră oameni foarte bogați.
 

Cuvioasa Parascheva este uimitoare pentru noi, cei de azi. Nu s-a lăsat furată de frumusețea lumii. Nu au robit-o averea ori hainele cele scumpe.
 

Nu și-a rătăcit calea, deși a plecat singură în lume la 15 ani. A știut să se dăruiască pe sine și a fost iubită și prețuită peste tot pe unde a fost. A ajuns la asemenea sfințenie încă din timpul vietii încât îngerul Domnului i s-a arătat în vis și i-a prevestit că i se apropie sfârșitul. Așa că s-a întors, după cuvântul lui, în Epivata, unde a mai trăit doi ani neștiută și nerecunoscută de nimeni, în smerenie și săracie. Trupul i-a fost îngropat, ca oricărui străin, pe malul marii Marmara, să îi cânte valurile.
 

Însă Dumnezeu nu a lăsat-o acolo, ci a fost dezgropată cu cinste, iar moaștele sale au ajuns, după mulți ani și prin râvna domnitorului moldovean Vasile Lupu, la Iași, de unde ocroteste țara Moldovei și întreaga noastră țară.
 

Cuvioasa Parascheva se roagă neîncetat pentru noi. Este grabnic ajutătoare și, în chip minunat, maică a noastră, deși atât de tânără a plecat la întâlnirea cu Mirele ei.
 

Să îi urmăm Sfintei în credință, rugăciune și dragoste. Sunt pârghiile de care trebuie să ne ținem cu toată forța dacă vrem să nu ne rătăcim calea spre Împărăția lui Dumnezeu.
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)