17.04.2022

Denia Acatistului Bunei Vestiri

220408-Denia-Acatistului-Bunei-Vestiri-2

Cât de frumos sunt rânduite slujbele în Postul Mare! Toate spre pregătirea și apropierea sufletului de taina Învierii, curat, liniștit și eliberat de povara grijilor lumești, dar și de povara patimilor.
 

Și cât de frumoasă este Denia Acatistului Maicii Domnului! Nu este de mirare că este una dintre cele mai vechi și că a servit ca model în alcătuirea altor acatiste închinate unor sfinți sau unor sărbători.
 

În săptămână a cincea a Postului, după miercurea Canonului cel Mare, Denia Acatistului Buneivestiri vine să ne amintească de lupta noastră cu patimile care ne asaltează și pe care numai prin rugăciune le putem opri.
 

Bucură-te, cea prin care se înalță biruințele!
Bucură-te, cea prin care cad vrăjmașii!

 

Denia din seara aceasta amintește despre ajutorul minunat dat de Maica Domnului în timpul atacării Constantinopolului de către perși și avari în 7 august 626.
 

Cum împăratul Heraclie se afla într-o expediție în Orient, departe de Constantinopol, Patriarhul Serghie a făcut procesiuni cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefăcută de mână” a lui Hristos și veșmântul Maicii Domnului și a încurajat poporul să înalțe rugăciuni către Născătoarea de Dumnezeu.
 

Rugăciunile au fost ascultate, iar dușmanii au fost alungați. În semn de mulțumire, întreg poporul capitalei a petrecut noaptea victoriei cântând în picioare Imnul Acatist al Bunei Vestiri în Biserica Maicii Domnului de la Vlaherne.
 

Acatistul Bunei Vestiri este cel mai vechi imn de acest gen care s-a păstrat în întregime în cărțile de ritual (Ceaslov și  Triod). Compunerea sa ii este atribuită de unele sinaxar Patriarhului Serghie, dar unii savanți moderni i-l atribuie lui Roman Melodul.
 

A fost introdus în timpul Postului Mare nu doar pentru apropierea de praznicul Bunei Vestiri, ci și datorită învățăturii pe care o cuprinde, căci în nașterea minunată a Fiului lui Dumnezeu dintr-o Fecioară sunt implinite toate profețiile Vechiului Testament, ea fiind realizarea Marii Taine a planului mai înainte de veci al lui Dumnezeu cu privire la creația Sa.
 

Credincioșii parohiei noastre au participat la denie din biserica mirosind a mir si din curtea înfiorată de un vânticel primăvăratic. Rugăciunile către Maica Domnului au umplut aerul și s-au înălțat la cer.
 

În curând ne vom aduna pentru Săptămâna Mare, urmându-L pe Domnul în pătimirile Sale. Cu pași mici și repezi ne îndreaptăm spre Înviere.
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)