10.04.2023

Cateheză copii – “Îngrijirea persoanelor vârstnice”

230405-Atelier-Copii-9

Miercuri, 5 aprilie, copiii din parohia noastră au participat la cateheza cu tema “Îngrijirea persoanelor vârstnice”, urmată de un atelier practic de confecționare de obiecte dedicate târgului de Florii.
 

Copiii au participat la discuții cu interes, răspunzând la întrebări și adresând ei înșiși altele.
 

Am vorbit despre ce înseamnă “vârstnici”, de ce sunt, mulți dintre ei, singuri, cum se simt și cum îi putem ajuta.
 

Am povestit, pe marginea cărții “Căsuța cu tristeți luminate”, scrisă de Brândușa Vranceanu, despre bătrâni și despre bunici, despre dragostea pe care o revarsă asupra nepoților și nevoia lor de a o împărtăși.
 

Unul dintre copii a întrebat de ce bunicii se poartă așa de frumos cu nepoții, iar răspunsurile, oferite de copii, au fost care mai de care mai frumoase:
– pentru că îi iubesc,
– pentru că le e drag de ei,
– pentru că știu că nu mai au mult de trăit și vor să profite de timpul cu ei și să le ofere cât mai mult,
– pentru că și ei au fost iubiți de bunicii lor,
– pentru că vor să compenseze ceea ce nu au făcut cu propriii copii, când au fost părinți tineri.
 

O altă întrebare a fost: “De ce nu au făcut așa când au avut copiii lor proprii?”, o întrebare care a născut o întreagă discuție și pe care vă invităm să o purtați și acasă.
 

Copiii știu că unii vârstnici, care nu mai pot fi îngrijiți acasă, ajung la azile de bătrâni. Pe acești oameni pe care, uneori, familiile îi uită, noi, ceilalți, îi putem ajuta pomenindu-i în rugăciuni, mergând să îi vizităm, făcând donații de bani sau obiecte.
 

Pentru a susține această idee, în continuarea activității noastre, am confecționat felicitări și alte obiecte decorative de Paști. Aceste obiecte vor fi puse în vânzare în cadrul târgului de Florii, organizat la biserica noastră, iar banii obținuți vor fi direcționați către un azil de bătrâni.
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)