22.04.2022

Atelier de încondeiat ouă

220421-Atelier-Incondeiat-Oua-20

Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui, îi apropie și mai mult pe oameni de Dumnezeu, fie prin rugăciune, fie printr-o postire mai aspră, ori prin participarea la slujbele ce se săvârșesc în biserici.
 

Cu o puternică încărcătură spirituală, această săptămână face ca în majoritatea familiilor să se regăsească obiceiuri creștine, păstrate din străbuni, menite să Îl însoțească pe Mântuitorul Hristos pe drumul care unește Creația cu Creatorul său.
 

Fiecare zi are semnificația ei, de la Intrarea Domnului în Ierusalim, pâna la Învierea Sa cea de a treia zi.
 

Într-una din aceste zile, în casele noastre se înroșesc ouă, tradiție foarte veche, ce simbolizează sângele Lui Iisus, ca și putere de curățire a omului de păcate și îmbrăcarea cu haina nouă a Mântuirii.
 

În Joia Mare, în cadrul parohiei noastre a avut loc un atelier de încondeiere a ouălor, atelier ce a îmbinat explicarea unor tehnici de lucru cu vopseluri cu punerea în practică a unora dintre acestea.
 

Copiii au adus câte trei ouă fierte de acasă și, pentru început, au colorat o parte din ele folosind hârtie creponată roșie. Următoarea etapă a constat în utilizarea unor șervețele și a vopselelor lichide, spre a realiza ouă pestrițe.
 

Ultima tehnică a fost preferata celor mici: amestecul de colorant și orez a creat un model foarte interesant pe suprafața cojii. Bucuria de a participa la una dintre cele mai semnificative tradiții de Paști a fost completată de câteva îndemnuri pe care micuții creștini le-au ascultat cu mare atenție.
 

La finalul atelierului, copiii au luat parte la Denia Celor 12 Evanghelii, slujba Utreniei Sfintei și Marii Vineri, în care Biserica și lumea creștină Îl plânge pe Mântuitorul nostru, Cel care oferă omenirii dovada supremă de iubire: propria-I viață…
 

(Text de Georgiana Udrea)