Activități cu copiii în anul dedicat pastorației vârstnicilor
În această săptămână, copiii din parohia noastră au participat la două activități, prilejuite de anul dedicat pastorației vârstnicilor: cateheza cu tema “Chipul bunicilor în inima nepoților” și atelierul on-line “Bunicii în literatura română”.
Au fost întâlniri de suflet în cadrul cărora, pornind de la unele texte literare – poezia “Bunica” de Șt. O. Iosif, povestirile “Bunica” și “Bunicul” de Barbu Șt. Delavrancea, povestea “Căsuța cu tristeți luminate”, de Brândușa Vrânceanu – copiii au discutat despre bunici.
Ei au aflat modul de formare a cuvântului “bunic” – de la termenul “bun” – și au găsit trăsăturile fizice și sufletești ale bunicilor reprezentați în textele propuse, dar și trăsăturile propriilor bunici.
Știți pentru ce le sunt copiii recunoscători bunicilor? Pentru mâncarea bună pe care le-o fac, pentru gogoși, pentru că stau la țară și pot petrece timp minunat în natură când se duc la ei, pentru că bunicii vin și stau cu nepoții când au nevoie, le fac daruri și îi răsfață.
Nu este de mirare că, atunci când se gândesc la bunici, copiii se gândesc la: copilărie, smerenie, bunătate, dărnicie, povești, natură, distracție, răsfăț, sprijin, mâncare multă și bună, masă împărătească.
În cadrul catehezei copiii au aflat despre cinstirea a două persoane vârstnice pomenite în Noul Testament, persoane aflate în legătură cu praznicul împărătesc “Întâmpinarea Domnului” – Dreptul Simeon și Sfânta Ana proorocița. Aceștia s-au bucurat de mare cinste încă din timpul vieții lor, căci amândoi L-au văzut și întâmpinat pe Pruncul Iisus când a venit la tempui, în brațele mamei Lui.
Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii capătă riduri și înțelepciune, au spus copiii.
Pentru a conștientiza modul prin care îi putem cinsti pe bunici, copiii au scris câte o scrisoare de mulțumire, adresată bunicilor.
Copiii participanți au umplut atmosfera cu veselia, sensibilitatea și profunzimea lor.
(Text și fotografii de Mădălina-Florina Andreescu)