25.01.2021

Ziua Unirii Principatelor Române – Te Deum

210124-Te-Deum-Unirea-Principatelor-31

Cu aer de primăvară, în mijloc de iarnă, duminica de azi, a orbului din Ierihon, a fost prăznuită cu bucurie luminoasă în biserica noastră.
 

Evanghelia citită azi este plină de simboluri și de învățăminte. Sfântul Ambrozie al Milanului îl consideră pe orb simbolul neamurilor, al popoarelor care încă nu l-au cunoscut pe Hristos.
 

Domnul Iisus îl cheamă la El pe orb și, în auzul tuturor, îl întreabă: Ce voiești să-ți fac? Nu îl întreabă ce dorește să-i dea, căci nu bunuri lumești dorea orbul. Iar Lumina venise ca să aducă lumii vedere și credință celor cărora le lipseau, spune Sfântul Efrem Sirul.
 

Și răspunde orbul: Doamne, să văd! Şi Iisus i-a zis: Vezi! Credinţa ta te-a mântuit.
 

Și astfel, printr-un singur cuvânt, făcătorul Cerului și al pământului redă vederea trupească unui orb, schimbându-i radical viața. Căci din cerșetor la porțile cetății el devine propovăduitor al lui Hristos, vorbind tuturor despre minunea care s-a făcut cu el.
 

Orbul ne învață trei lecții fundamentale pentru viața duhovnicească: credința, stăruința în rugăciune și recunoștința.
 

Îndemnul părintelui Iustin, din predica sa, a fost să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, că doar uniți în credință putem răzbate. Credința este ceea ce ne-a ținut uniți peste veacuri și calea prin care putem începe să vedem duhovnicește.
 

La sfârșitul Sfintei Liturghii părinții slujitori au săvârșit slujba de Te Deum pentru Unirea Principatelor, care aniverseaza azi 162 de ani.
 

Unirea de bază, așa a numit-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, căci acest eveniment a stat la baza altor momente fundamentale din istoria țării noastre: nașterea statului România, câștigarea independenței și Unirea cea mare, de la 1918.
 

Preafericirea Sa a subliniat că în viaţa persoanelor şi a popoarelor, libertatea şi unitatea sunt daruri sfinte, care însă trebuie permanent apărate şi cultivate.