01.05.2024

Sfințire noua racla pentru veșmântul Cuvioasei Parascheva

240421-Sfintire-Racla-Cuv-Parascheva-79

În unele regiuni geografice ale țării noastre, inclusiv în sudul țării, există obiceiul ca, de Paști, copiilor să li se cumpere haine noi. Se înnoiesc, spun cei mai în vârstă. Și în hainele cele noi copiii vin în Vinerea Mare pentru a trece pe sub Sfânta Masă, cu flori în mâini și inimi curate, înnoiți, așa cum se va înnoi și Mântuitorul, când se va ridica din mormânt și se va arăta mironosițelor și ucenicilor cu trup transfigurat.
 

Urmând cumva acest obicei frumos, și Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea bisericii noastre s-a înnoit. Veșmântul Sfintei a fost așezat, duminică, 21 aprilie, într-o raclă nouă, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române.
 

Racla a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, la finalul Sfintei Liturghii.
 

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre legătura dintre cea de-a doua Evanghelie citită în cadrul slujbei și pomenirea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pe care a numit-o apostol al pocăinței.
 

Veșmântul Sfintei Parascheva, care a acoperit Sfintele sale moaște de la Iași, a fost dăruit parohiei noastre în anul 2000, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, mitropolitul de atunci al Moldovei și Bucovinei. Datorită harului adus de veșmântul Sfintei, în anul jubiliar 2000, s-a început ridicarea bisericii noastre și finalizarea ulterioară a lucrărilor, a spus părintele paroh Iustin Manta.
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)