01.09.2021

Școala de vară, Editia a VI-a

210815-Premiere-Scoala-de-Vara-78

Când soarele începe să coacă fructele dulci ale cireșilor și piersicilor, când cerul ne zâmbește cu nori plimbăreți și vântul foșnește încet printre frunzele copacilor, știm că a venit vara. Copiii iubesc vara pentru vacanța ei cea mare, pentru nisipul care se simte sub tălpile picioarelor și pentru aerul proaspăt al satelor. Lipsa școlii face ca cei mici să aibă mai mult timp liber, pe care îl pot petrece cu prietenii, cu părinții, cu bucnicii, sau pot participa la diverse activități.
 

Pentru a veni în ajutorul micilor oameni mari, Parohia Sfânta Vineri a organizat și anul acesta, așa cum organizează de mai mulți ani, Școala de vară, Editia a VI-a.
 

Programul a fost variat și s-a derulat pe parcursul a două săptămâni, în Postul Adormirii Maicii Domnului. Biserica noastră a ales această perioadă tocmai pentru că Maica Domnului iubește copiii și le este ocrotitoare, iar cei mici pot fi mai aproape sufletește de Dumnezeu prin închinarea la sfintele icoane, ori prin scurte rugăciuni adresate Mântuitorului, Maicii Sale și Sfinților.
 

Atelierele au avut ca obiectiv îmbinarea jocului cu activități educative, astfel încât participarea să fie activă, să nu intervină monotonia și plictiseala. Fiecare dintre acestea a durat aproximativ o oră, după-amiaza, astfel încât programul zilnic al participanților să nu fie obositor.
 

Prima întâlnire a fost organizată de Doamna Doctor Nica Adriana, care le-a propus copiilor un atelier despre instrumente medicale. Celor mici le-au fost prezentate: un stetoscop, un tensiometru, un aparat pentru aerosoli și li s-au explicat modalitățile de lucru cu acestea. Micuții creștini s-au bucurat să poată asculta bătăile inimilor colegilor și să afle cum se poate măsura tensiunea.
 

Următoarea activitate a fost susținută de Doamna Profesor Andreescu Mădălina, alături de care, copiii au pornit într-o călătorie a scrierii creative. Povestea realizată cu ajutorul tuturor a fost foarte interesantă, la fel ca și compunerile despre o întâmplare povestită de doamna profesor. Cele mai haioase au fost jocurile de improvizație, în care bucuria și voia bună au avut întâietate.
 

Al treilea atelier a venit în completarea primului. Doamna Doctor Nica a vorbit copiilor despre dureri, senzații și cum putem trata unele răni. De asemenea, s-a pus în discuție rolul fiecărui organ din corpul uman. Cei mici au dat exemple din viața personală, au povestit despre vizitele la medic și medicamentele prescrise în unele boli.
 

Activitatea din ziua următoare a avut ca titlu Jocuri de autocunoaștere și a fost organizat de Doamna Profesor Udrea Georgiana. Copiii au discutat despre calitățile și defectele lor, au fost ajutați să își descopere unele trăsături de caracter și cum să le folosească în interacțiunea cu ceilalți. Cel mai atractiv joc li s-a părut Pânza de păianjen, unde au înțeles ce înseamnă să facă parte dintr-un grup unit, cum să îi accepte pe ceilalți și cum să facă față unor provocări.
 

Prima săptămână s-a încheiat cu atelierul despre tehnica Tangram un joc vechi de puzzle, de origine chineză. Cei mici au vizionat câteva secvențe în care se prezentau modalități de asamblare a pieselor pătratului Tangram, în diferite forme: păsări, animale, obiecte, etc. După exemplificarea modalităților de lucru, copiii au primit materiale pentru a realiza și ei câteva astfel de forme.
 

Activitatea derulată luni, 9 august, a fost foarte îndrăgită de cei mici. Li s-a pus la dispoziție nisip colorat în galben, roșu, albastru, negru, etc, pentru a colora planșe cartonate, special pregătite. Partea a doua a atelierului a constat în presărarea nisipului pe coli a căror desene erau acoperite cu lipici lichid de copii, inainte de a presăra nisipul.
 

Următoarea zi a avut ca scop dezvoltarea creativității, deoarece micii creștini au fost puși în situația de a picta fără ajutorul pensulei. Materialele folosite au fost buretele, bețișoarele pentru urechi și sfoara. Au fost primite câte trei planșe, astfel: un copac fără frunze, care trebuia finalizat doar cu puncte de culoare, un coș cu fructe pentru tamponatea culorilor cu ajutorul buretelui și o planșă albă, pe care se folosea sfoara înmuiată în tempera, alături de celelalte ustensile.
 

Pe 11 august a avut loc un atelier de lectură despre povești cunoscute de cei mici, precum Dumbrava minunată și Sarea în bucate. Au fost prezentate secvențe din filmele cu aceleași nume și s-a discutat despre personaje, întâmplările importante și rolul educativ pe care îl au asemenea istorisiri. Copiilor li s-a cerut să deseneze obiecte care să reprezinte iubirea lor față de parinți. Au fost realizate inimi, o biserică, stele și chiar felii de pizza. De asemenea, li s-a cerut să se gândească la un obiect care să ii poată ajuta în drumul spre casă.
 

Atelierul de modelaj în pastă de zahăr a fost cel mai dulce dintre toate activitățile. Doamna Cofetar Pascu Maria le-a vorbit participanților despre calitățile marțipanului și despre modalitățile de lucru cu acesta. Pentru început, copiii au realizat un peisaj cu creioane colorate, folosind, apoi, forme din pastă de zahăr colorată pentru a completa imaginea desenată. La final, fiecare a primit câte o rețetă de tort, pe care îl puteau face acasă și pe care îl puteau orna cu marțipan primit la atelier.
 

Ultima activitate a adus copiilor spațiul cosmic mai aproape și le-a prezentat viața astronauților într-o navă spațială. Videoclipurile propuse au fost foarte interesante. Copiii au putut observa cum plutește apa în spațiu, cum se hrănesc cosmonauții și cum practiă aceștia activitățile fizice. S-au explicat și unele fenomene, precum circuitul apei în natură, apariția aurorei boreale și compoziția atmosferei. La incheierea activității, grupul a primit coli colorate de culoarea cerului și au realizat cu creta albă desene care să reprezinte cosmosul.
 

Școala de vară s-a finalizat cu premierea copiilor, odată cu încheierea Postului Adormirii Maicii Domnului. Alături de diplomă, aceștia au primit rechizite, ca bucurie pentru începerea școlii, dulciuri, ca bucurie pentru copilărie și o carte de rugăciuni, ca bucurie pentru suflet.
 

Parohia Sfănta Vineri – Drumul Taberei susține nevoia și dreptul copiilor de a învăța, alături de promovarea valorilor creștine și morale. Acest lucru s-a văzut prin zâmbetele largi și pline de recunoștință ale celor mici. Orice tânăr care se formează în biserică este un câștig pentru comunitate. Orice copil care vine cu drag în Casa Domnului este un câștig pentru familia sa. Orice biserică în care apar din loc în loc ochi limpezi și luminoși, în care se aud glasuri zglobii și se văd mânuțe care fac semnul Sfintei Cruci este un dar de la Dumnezeu pentru noi toți.
 

(Text de Georgiana-Viviana Udrea)