28.04.2024

Proiectul “Iisus, Cel ce tămăduiește cu rănile Sale”

240408-Concurs-Iisus-Cel-ce-tamaduieste-cu-ranile-Sale-27

Proiectul “Iisus, Cel ce tămăduiește cu rănile Sale”, a fost derulat în cadrul Concursului Național Cathetic “Hristos – Cuvântul care vindecă”, ediția a XVI-a, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în parteneriat cu Ministerul Educației.
 

Acesta a bucurat sufletele copiilor și părinților acestora, prin faptul că cei mici au participat la activități diverse, începând cu luna februarie.
 

Tematica propusă a urmărit apropierea de conținutul de credință al Bisericii despre boală, suferință, grija față de propria sănătate, învățături despre Sfinți, despre Sfintele Taine, etc.
 

Ne dorim ca în urma derulării proiectului, micii creștini să fie mai conștienți de propria sănătate, atât sufletește, cât și trupește, să se spovedească și să se împărtășească cu Trupul Domnului cât mai des, să simtă că Biserica ajută la vindecare, alină și ușurează aunci când doare.
 

De asemenea, prin activitățile desfășurate, s-a avut în vedere și crearea unei comunități, bazată pe sprijin, pe colaborare și pe respect reciproc.
 

Am vrut ca cei mici să conștientizeze că Biserica nu este doar un loc în care vin împreună cu părinții, doar pentru că nu au încotro, ci este o casă, un mediu prietenos, cu oameni pe care se pot baza și în care pot avea încredere. Iar participarea la evenimente în cadrul Bisericii nu este plictisitoare, nici o corvoadă, nici o obligație, ci o bucurie a revederii unii cu alții, cu prieteni, cu oameni dragi, a căror atitudine nu este distantă, sobră. Faptul că cei mici îi îmbrățișează pe preoții noștri după ce se spovedesc, la activități sau la finalul Slujbelor este un exemplu că simt sinceritatea lor, că le împărtășesc iubirea și dăruirea, că se bucură alături de micuții și tinerii creștini.
 

Dintre activitățile derulate în proiectul “Iisus, Cel ce vindecă cu rănile Sale” s-au numărat cateheze precum Păstrarea sănătății și Starea de bine la școală. Am desfășurat ateliere dedicate primăverii și Zilei Mamei, expoziții pentru a ajuta persoanele aflat în nevoințe. Copiii au fost rugați să realizeze compuneri sub formă de scrisori, adresate covârstnicilor de la Parohia Slon, satul Slon din județul Prahova. Acestea au conținut întâmplări trăite de copii, referitoare la ajutorul dat celor aflați în nevoință.
 

Comunitatea se implică în viața Bisericii nu doar prin participarea la Sfânta Liturghie, ci și prin activități derulate in cadrul parohiei. Una dintre acestea este și curățenia în curtea Bsericii Sfânta Vineri-Drumul Taberei. Copii și părinți au greblat, au strâns frunzele uscate și au săpat, pentru ca mai apoi în curte să fie plantate diferite flori de sezon.
 

Menționăm aici și participarea la Marșul pentru Viață, Concursul “Lumina Învierii – bucuria inimii” și “De la bunici, către nepoți”, o întîlnire de suflet între bunicile parohiei și copii.
 

Avem în vedere și faptul că valoarea faptelor este dată de modul în care copiii se raportează la acestea. Atunci când vin cu drag la activități, sau când vin cu propuneri, ne dăm seama că bucuria este naturală, venită din inimi, nu din obligație. Sperăm că implicarea activă în cât mai multe activități din cadrul Bisericii să fie constantă și conștientă.
 

Activitățile catehetice și atelierele vor continua la noi în parohie, urmărinde să fie de interes duhovnicesc, să răspundă nevoilor spirituale și educaționale și să ajute copiii să devină adulți de nădejde Bisericii Ortodoxe. Avem credința că în viitor vor înțelege că Dumnezeu este Părintele la cere pot veni să Îi mulțumescă, să Îi ceară ajutor, să Îi liniștească, așa cum fac parinții lor acum pentru ei, când sunt mici.
 

(Text de Georgiana Udrea)