16.08.2020

Prohodul Maicii Domnului

200814-Prohodul-Maicii-Domnului-19

Mare este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului!
 

Atunci când pleacă cineva dintre noi, suntem întristați, dar această sărbătoare o prăznuim cu bucurie, căci, așa cum spune troparul sărbătorii, Maica Domnului s-a mutat lângă Fiul ei: Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții.
 

Maica Domnului s-a mutat la cer, dar în inima ei de Maică ne poartă pe toți.
 

De unde ne știe ea pe fiecare? De unde știe ea durerile sau bucuriile fiecăruia dintre noi?
 

Cum de o numim Împărăteasa Cerului și a pământului pe această fecioară smerită, din Nazaretul Galileei, un sătuc atât de nesemnificativ pentru vremea aceea, încât exista și o vorbă, Dacă din Nazaret poate ieși ceva bun?
 

La toate aceste întrebări există un singur răspuns: iubirea desăvârșită, neprihănită, pe care Maica Domnului a avut-o și o are față de Fiul ei, față de Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos! Cel care Îl iubește pe Dumnezeu devine asemenea Lui.
 

Inclusiv între oameni, iubirea adună sufletele și transformă trupurile. Astfel încât persoanele care se iubesc (soțul și soția, care au petrecut o viață împreună) ajung să semene foarte bine fizic, deși în tinerețe erau diferiți.
 

Maica Domnului a ajuns la cea mai adâncă asemănare cu Dumnezeu, pentru că iubirea ei pentru Dumnezeu este desăvârșită.
 

Prin urmare, iubirea ei față de noi este asemenea iubirii lui Dumnezeu față de noi. Adică ea ne iubește și ne poartă în inima ei asemenea lui Dumnezeu. Și pe o singură categorie de oameni este supărată Maica Domnului, spune pr. Arsenie Papacioc, pe cei care nu îi cer nimic.
 

Într-o rugăciune adresată ei spunem: Că toate le poti câte le voiești, pentru că Dumnezeu i-a dat ei aceasta putere, datorită iubirii desăvârșite pe care ea o are pentru El.
 

Să ne rugăm neîncetat Maicii Domnului, cu credință și cu dragoste, căci ea poartă rugaciunile noastre la Fiul ei. Prin Maica Domnului avem în Cer cea mai mare mijlocitoare la Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.