25.05.2021

Premierea Concursului de creație, Lumina Învierii – Bucuria inimii, Editia a VI-a

210516-Premiere-Concurs-Lumina-Invierii-31

A treia duminică după Paști este numită Duminica femeilor mironosițe, numite și ucenițele Domnului.
 

În biserica noastră slujba a fost ascultată, ca de fiecare dată, din interiorul bisericii și din curte. Pe covorul verde al ierbii, copii, mame, familii întregi se bucură de soare și de comuniunea în Hristos, ascultând Sfânta Liturghie cu evlavie și credință. Pare că azi, mai mult ca altădată, sunt mai multe femei în curte și peste tot. Ori poate așa văd, influențată de semnificația acestei zile, când sunt sărbătorite și le urăm la mulți ani și femeilor creștine.
 

Mironosițele, Sfintele de mir purtătoare, cum sunt numite acestea în multe cântari bisericești, sunt femeile care au mers la mormântul Mântuitorului pentru a-L unge cu mir sau aromate. Pe El, Cel răstignit, Cel trădat de unul dintre ucenici, Cel de care alt ucenic s-a lepădat de trei ori, Cel hulit de toți până în ultima clipă a vieții Sale pământești, pe Acesta veneau câteva femei să-L cinstească, după obiceiul evreilor, cu miresme, înfrângând toată frica, așa cum spune cântarea paraclisului lor. Tot ele sunt cele care L-au însoțit pe Domnul Hristos pe parcursul propovăduirii Sale și cele care i-au fost alături în timpul pătimirilor și răstignirii.
 

Ele vin la mormânt dis-de-dimineță, încă de la răsăritul soarelui. Sunt triste, plânse, îndoliate și singure. Însă ele, Maria Magdalena, Ioana, Maria lui Iacov și Salomeea alcătuiesc corul dumnezeiesc ce va vesti, pentru prima data în istoria omenirii, Învierea lui Hristos. Curajul le-a fost răsplătit și durerea le-a fost transformată în bucurie când, venite să găsească un mort, au găsit un înger și pe Iisus înviat.
 

De câtă cinste s-au învrednicit, să fie vestitoarele Învierii! Cu câtă bucurie au fost copleșite inimile lor cele atât de întristate! Iată cum răsplătește Dumnezeu pe cei care nu se leapădă de El și nu-L uită!
 

Femeile mironosițe sunt modele pentru femeile de pretutindeni, învățând de la ele curajul mărturisirii și slujirea lui Hristos în orice moment, mai ales în clipele grele. Nu întâmplător, duminica de astăzi a fost închintată femeilor creștine, care sunt într-o permanentă stare de slujire a lui Hristos și a familiilor lor, prin nașterea și creșterea de copii.
 

Privesc femeile din curtea bisericii. Lângă fiecare dintre ele se adună, mai mari sau mai mici, copiii. Cu capul acoperit, cu zâmbet cald, cu ochi atenți mereu la ei și cu inima la rugăciune, așa își petrec ele timpul slujbei. Nu-i niciodată timp de tihnă pentru ele, de ascultat slujba în liniște. Liniștea lor înseamnă să își știe copiii în siguranță. E mult sacrificiu în slujirea mamelor, însă și răsplata lor este mare. Căci, spune părintele Iustin, fiecare copil adus la biserică poate fi un copil salvat. Cred că nu există dar mai mare pe care să îl facem copiilor noștri decât să îi aducem la biserică și să le vorbim de Hristos.
 

În încheierea slujbei femeile au primit flori albe, simbol al curăției și semn al recunoștinței pentru dragostea și dăruirea lor.
 

La final, s-au înmânat premiile Concursului de creație, Lumina Învierii – Bucuria inimiii, Ediția a VI-a, la care au participat mulți copii din parohia noastră. Ei au primit în dar diplome, dulciuri și rechizite și s-au fotografiat, fericiți, cu părinții slujitori.
 

Biserica Sfintei Parascheva a fost, pentru câteva clipe și cadre, o singură familie mare, adunată în același spațiu, sub ocrotirea brațelor protectoare ale Domnului Iisus Hristos Pantocrator.