02.01.2022

Premierea Concursului de creație “Hristos se naște, slăviți-L!”, Ediția a VII-a

211225-Premiere-Hristos-se-naste-92

Ceea ce patriarhii Vechiului Testament au așteptat, drepții au dorit să vadă și prorocii au vestit, prăznuim în aceste zile binecuvântate: Nașterea Domnului Iisus Hristos, Care a venit pe lume să ne învețe smerenia și iubirea și să ne dăruiască șansa la mântuire.
 

Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. (Ioan, 3:16)
 

Fiu al lui Dumnezeu, născut din Tată, fără mamă, Fiu al omului, născut din mamă, fără tată, după cuvintele Sfântului Ioan Damaschin, S-a făcut om ca să ne mântuiască.
 

Maria, însărcinată în nouă luni, și Iosif au plecat din Nazaretul Galileei către Bethleemul Iudeei pentru a face recensământul în locul lor de baștină. Și acolo, într-o peșteră rece, Preacurata L-a născut pe Împăratul tuturor.
 

Printr-o stea au fost aduși la Bethleem magii de la Răsărit. Nașterea Domnului s-a vestit și prin păgâni, prin cei trei crai care și-au lăsat împărațiile lor și au urmat drumul neobișnuit al unei stele ce i-a dus din Persia, de la miazănoapte, spre miazăzi, în Palestina. Acești magi păgâni devin modele de urmat către noi toți, modele de curaj și de sârguință în a-L căuta pe Mântuitorul.
 

De peste 2000 de ani Hristos se naște pentru noi.
 

În biserica noastră oamenii au ascultat și azi cântările Sfintelor slujbe ce ne îndeamnă la bucurie, văzând iubirea lui Dumnezeu față de lume, arătată prin Nașterea Fiului Său, din fecioara Maria.
 

În preajma bradului, adunați unii lângă alții, bucuroși că sunt împreună, ori triști că cei dragi nu le pot fi alături, oamenii au petrecut dimineața de Crăciun în biserică. Căci Crăciunul fără Hristos este sărăcit de sensul lui cel mai profund și singurul adevărat.
 

Prin toată viața Sa, El ne cheamă la multă smerenie, de la nașterea în peștera săracă din Betleeem, până la patimile și moartea Sa pe cruce.
 

Și colindele arată smerenia Fiului lui Dumnezeu. Aceste cântări minunate, frumoase cum nu sunt la alții, vorbesc în versuri pline de gingășie despre un Prunc mititel născut în iesle, încălzit de suflarea vitelor; despre trei crai de la Răsărit ce au călătorit spre stea; despre Maica Preacurată ce-și leagănă pruncul, cântându-i cu dragoste dulce de mamă; despre păstorii care au adus primele daruri micului Iisus și despre îngerii ce cântau în Cer imnuri de bucurie la Nașterea Fiului lui Dumnezeu.
 

Aceste vești ni le-au purtat și copiii din parohia noastră, la sfârșitul slujbei, când au oferit un mic concert, atent pregătit dinainte și mult așteptat. A fost un moment de bucurie între oameni și plin de emoții, în rândul copiilor. Vocile lor cristaline au răsunat din cafasul bisericii, aducând vestea Nașterii minunate.
 

Acești copii, ca și cei ce au participat la Concursul “Hristos se naște, slăviți-L!” – “Lângă ieslea lui Iisus”, Ediția a VII-a, organizat de biserică, sunt speranța noastră că Hristos nu este uitat, că El nu a rămas o legendă frumoasă, ci că este prezență vie și prietenul tuturor, mai ales al celor cu inima de copil.
 

Așa cum se cuvine după datină, colindătorii au primit câte un pachet pentru osteneala lor. Participanții la concurs au fost răsplătiți cu diplome și daruri.
 

Încet-încet, omenii au pornit spre casă, ducând în mână câte un obiect cumpărat de la târgul copiilor și murmurând în gând frânturi de colinde.
 

Astăzi S-a născut Hristos,
Mesia, chip luminos,
Lăudați și cântați
Și vă bucurați.

 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)