13.06.2021

Parastas de 6 luni pentru Părintele Nicolae Burlan

210605-Parastas-6-luni-Par-Nicolae_CMP4530

Sâmbătă, pe 5 iunie, s-au împlinit fix 6 luni de când Părintele Nicolae Burlan a plecat la Domnul, înainte cu o oră de ziua Sfântului Nicolae, ocrotitorul său. Ce diferită e ziua plecării sale, rece și tristă, față de ziua de azi, caldă și senină, ca o alinare. Mi se pare că ieri a fost. Și, totodată, că a trecut o veșnicie.
 

Am ajuns la biserica noastră, ridicată cu osteneala de ani de zile a părintelui, care este azi pomenit drept ctitor. Mormântul său, asezat între trupul bisericii și al capelei, este plin de flori și candele luminânde.
 

Sfânta Liturghie a început și aș vrea să stau afară, dar Maria îmi arată ușa de la intrare. Stabilim că este important să stăm în liniște, ea înclină capul a acord, așa că intru, cu ea în brațe, și astfel am stat aproape toată slujba Sfintei Liturghii și a Parastasului. Sunt șase părinți slujitori și Preasfințitul Timotei.
 

Fotografia părintelui, tivită cu panglică neagră și așezată în stânga bisericii, lângă icoana Sfântului Nicolae, este împodobită cu flori albe, ca de sărbătoare. Pentru cei iubiți de Dumnezeu plecarea din lumea aceasta este o sărbătoare.
 

Văd oameni cunoscuți ascultând în liniște și rugându-se. Ce mai poți face pentru un om care nu mai este între noi? Să te rogi pentru el. Căci, ne spune Preasfințitul, un om nu moare când este pus în mormânt, ci atunci când nu mai este pomenit. Nădăjduiesc că din miile de oameni botezați, cununați, dezlegați și mângâiați de părintele să se roage o parte și pentru sufletul său, așa cum ne îndeamnă Preasfințitul Timotei.
 

La final, ne retragem cu toții lângă mormântul părintelui. E emoționant momentul, ca o îmbrățișare uriașă a zeci de oameni, oferită unuia singur, cel care ne-a cuprins de infinite ori în rugăciunile sale, ca într-o îmbrățișare.
 

Plec spre casă având în minte cuvintele părintelui Iustin: Atunci când ești pe munte, vezi frumusețea lumii de la înălțimea muntelui. Când te îndepărtezi de munte, vezi splendoarea lui. Abia acum, după plecarea sa, Părintele Nicolae își dezvăluie nebănuit, pentru tot mai mulți, splendoarea sa.
 

Domnul Dumnezeu să-L așeze în Raiul Său luminos!
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)