21.12.2021

Concert de Colinde – Corala Nicolae Lungu


 

În seara de duminică, 19 decembrie 2021, biserica noastră a fost colindată de colindători aleși, Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Părintele Stelian Ionașcu.
 

Bradul împodobit, luminile aprinse ale superbului candelabru auriu și mulțimea de oameni care au umplut biserica au creat cadrul perfect pentru ca muzica melodioasă a colindelor să umple înălțimile bisericii și inimile celor prezenți cu bucuria Nașterii Domnului.
 

Corul a prezentat colinde cunoscute, dar și unele mai puțin știute: Leagăn verde legănel, Bună dimineața la Moș Ajun, Moș Crăciun, După datini colindăm, Noi umblăm și colindam, Leru-i ler, Steaua sus răsare, La Vitleeem colo jos, Plugușorul creștinesc, Crăciunul, de Dani Constantin.
 

Prezentatorul concertului a fost actorul Silviu Biriș care, între colinde, a recitat versuri emoționante, ale unor mari poeți: Moș Crăciun, de Radu Gyr, Colind sărac, de Mircea Vulcănescu, Colindătorii, de George Coșbuc, Colinde, colinde, de Mihai Eminescu.
 

Spre finalul serii, pentru copiii de toate vârstele, domnul Silviu Biriș a pus lacrimi pe obraz cu poezia Uite, vine Moș Crăciun, de Otilia Cazimir, a cărei variantă integrală este foarte puțin cunoscută, căci versurile referitoare la Nașterea Domnului au fost, ani mulți, scoase din poezie.
 

Părintele Iustin Manta a mulțumit oaspeților veniți să aducă vestea Nașterii și a adresat câteva cuvinte celor prezenți. Cuvinte ca o trâmbiță puternică, cuvinte menite să ne trezească și să ne reamintească unul din rosturile noastre în această lume: Niciodată să nu așteptăm de la lume să ne vestească Nașterea Domnului, ci noi să vestim lumii că s-a născut Iisus, că există viață după moarte și că întunericul nu va birui Lumina. Avem nevoie ca de aer de acest fior tainic al colindelor., a spus părintele.
 

Cu greu s-au ridicat enoriașii ori vizitatorii bisericii să plece spre casă. Cu siguranță i-au însoțit măcar unele din versurile ascultate: “Dacă-n fiecare zi Crăciunul ar veni, ce bucurie-ar fi…”
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)