01.07.2021

Corul Symbol – Concert “Taina Creștinătății”


 

Duminică, 27 iunie 2021, biserica noastră a găzduit un emoționant concert susținut de Corul Symbol.
 

Biserica Sfintei Parascheva a răsunat de glasurile tinere ale fetelor din cor, simbol al curăției și perseverenței în muncă și performanță. Enoriașii care au făcut parte din public au ascultat cu bucurie și mândrie, între vocile feminine, vocea Nectariei Manta, fiica Părintelui Iustin și a bisericii noastre.
 

Lucrările au fost dirijate de Doamna Luminița Guțanu-Stoian, director și dirijor principal, și de Părintele Profesor Jean Lupu, președinte fondator și dirijor al corului.
 

Evenimentul a fost al cincilea și ultimul din cadrul proiectului Taina creștinătății.
 

Au fost propuse publicului spre audiție lucrări românești, din creația unor compozitori români, lucrări atât bisericești, cât și laice. Singura excepție a fost o compoziție interpretată în limba slavonă, Bogoroditse Devo, raduysia, o rugăciune care se regăsește în slujba Vecerniei, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te.
 

Seara a fost deschisă cu lucrarea Litanie, compusă și dedicată special Corului Symbol de către compozitorul Ștefan Andronic.
 

În program a fost inclusă și lucrarea Concertul nr 1 (p.I), a compozitorului Gavriil Muzicescu, cel care a adus vocile feminine în Biserica Ortodoxă Română.
 

O serie de lucrări au fost dirijate de Părintele Profesor Jean Lupu, numit astfel cu dragoste și respect de către Doamna Guțanu. Între interpretări, Părintele Jean Lupu a încântat auditoriul cu mici povești din concertele susținute de Corul Symbol de-a lungul timpului.
 

Unele piese le-au avut ca soliste pe adolescentele Maria Cazacu și Marta Popescu.
 

Seara s-a încheiat cu o lucrare “mișcată”, cum a prezentat-o Doamna Dirijor Guțanu, Sorocul din Banat, armonizată de Valentin Gruescu.
 

A fost un eveniment care a umplut de bucurie inimile celor prezenți, împregnand atmosfera de frumusețe și de curăție.
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)