29.08.2023

Școala de vară

230829-Scoala-de-Vara-123

În fiecare an, în perioada 01-15 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, în parohia noastră se desfășoară Școala de vară, un program bogat in activități ce se adresează copiilor din parohie, cu vârste între 5-18 ani.
 

Anul acesta programul a fost unul diversificat, incluzând activități catehetice, artistice, literare și culinare. 53 de copii din parohie s-au bucurat de aceste activități, organizate și susținute de profesori voluntari din parohia noastră.
 

Școală de vară a debutat cu o cateheză ce a avut tema: Maica Domnului, maica noastră. Copiii au ascultat momentele principale din viața Maicii Domnului, așa cum sunt menționate în Sfintele Evanghelii și în Sfânta Tradiție. Prezentarea a fost susținută de imagini – copii ale unor icoane ce reprezintă acele momente și, totodată, sărbători din calendarul ortodox. Cateheza s-a încheiat cu îndemnul, formulat într-o povestioară, de a ne ruga întâi Reginei, adică Maicii Domnului, care ne duce rugăciunile la Fiul ei.
 

A urmat apoi o activitate susținută de un voluntar al Crucii roșii, în cadrul căreia copiii au învățat despre când și cum se oferă primul ajutor.
 

Un atelier care i-a atras și implicat pe copii a fost cel de pictură pe sticlă. Întrucât necesită o perioadă mai lungă de timp, acest atelier este încă în desfășurare, întinzându-se pe o perioadă de 8 săptămâni. La finalul întâlnirilor fiecare copil va avea propria sa icoană pe sticlă.
 

În cadrul atelierului de tehnica mozaicului, copiii au aflat cum lucrează cei care pictează Catedrala Mântuirii Neamului, cum se taie sticla, cum se utilizează piesele de mozaic și au învățat să folosească mozaic adevărat.
 

Pentru copiii mai mari s-au organizat două ateliere literare în cadrul cărora au fost puse în discuție poezii cunoscute, în vederea exprimării creative a părerilor personale, iar în altul au fost dezbătute texte literare, în vederea îmbunătățirii abilităților de exprimare orală.
 

Pentru că spiritualitatea noastră ortodoxă este exprimată prin muzica psaltică, nu putea lipsi un astfel de atelier, în cadrul căruia copiii au discutat despre istoria muzicii psaltice și despre semnele folosite în notare și, desigur, au cântat muzică psaltică.
 

Un alt atelier ofertant în ceea ce privește exprimarea artistică și spirituală a fost teatrul de umbre. Copiii au lucrat în echipe, având un coordonator dintre cei mai măricei, în rol de regizor, iar ceilalți au interpretat fiecare câte un rol: povestitor sau personaj. Au fost puse în scenă Pilda samarineanului și Arca lui Noe.
 

La atelierul de abilități practice copiii au modelat lut, apoi au pictat și au lăcuit obiectele realizate.
 

La sfârșitul primei săptămâni, copiii au vizitat mănăstirile Snagov și Țigănești și Muzeul Satului, în cadrul unei excursii de o zi.
 

Școala de vară s-a încheiat cu un atelier dulce, de preparat cornulețe. Copiii s-au bucurat să fie patiseri pentru câteva ore, au întins coca, au făcut cornulețe, le-au copt, apoi au oferit și enoriașilor din biserică.
 

(Text de Mădălina-Florina Andreescu)