Recomandare “Jertfă și Înviere”, de Maria Pastourmadzis
Abia așteptam o nouă carte de Maria Pastourmadzis, iar așteptarea mi-a fost pe deplin răsplătită cu Jertfă și înviere, ultima carte tradusă în limba română a îndrăgitei scriitoare de literatură greacă religioasă.
Începând cu o poveste de dragoste și o nuntă de vis, cartea ne dă, la început, iluzia unei lumi perfecte în care trăiesc cei doi protagoniști tineri, frumoși și îndrăgostiți, Anastasia și Iorgos. Singura avertizare, strecurată subtil, este sfatul bunicii Anastasiei, în ziua în care, îmbrăcată în rochie de mireasă, merge să primească binecuvântarea ei: “Și dacă cununa ta va scoate spini…”
Însă Anastasia e tânără și plină de idealuri, iar iubirea soțului ei o învăluie ca o mantie fermecată. În inima ei se află numai el și Dumnezeu, Căruia i se roagă împreună, seară de seară. Iar în momentul în care află că vor avea un copil, totul capătă noi accente de fericire.
Analizele de rutină făcute în timpul sarcinii zguduie din temelii lumea lor perfectă. Copilul care se va naște va suferi de o boală incurabilă, dată de o gena pe care amândoi o au; dacă îi va supraviețui, va fi un copil ce va trebui îngrijit toată viața. Ce avalanșă de emoții naște această veste in sufletul lor și al celor din jur? Tatăl este șocat. Mama este profund îndurerată. Bunica paternă este de părere că ar trebui să avorteze. Însă Anastasia îl iubește cu toată ființa pe copilul care se plămădește în ea. Începe astfel o luptă, într-o adevărată criză de sarcină.
Cartea este zguduitoare prin tema aleasă, prin desfășurarea firului epic, cu întorsături uimitoare, și prin felul în care este povestită, cu o minunată analiză, dar și înțelegere lipsită de judecată a stărilor sufletești prin care trec personajele.
Jertfă și înviere poate intra cu succes în categoria cărților pro-viață și ar trebui citită de mamele aflate în criza de sarcină, dar și de cei de lângă ele, pentru că este un îndemn puternic la curaj și la credința că Dumnezeu nu ne lasă singuri niciodată, iar răsplata pe care ne-o dă este mereu peste așteptările noastre.
(Recenzie de Mădălina-Florina Andreescu)